Sivut

lauantai 22. heinäkuuta 2017

Flexound Humu: Kaiutin, joka mahdollistaa kuulemisen lisäksi äänen tuntemisen

Käytössäni on ollut muutaman kuukauden ajan suomalaisen Flexound-yrityksen innovaatio, Flexound Humu-kaiutintyyny. Kyseessä on tyyny, jonka sisään on asennettu kaiutinelementit sekä Flexoundin kehittämä elementti, joka muuntaa ääniaaltoja värinäksi, täydellisessä harmoniassa äänen kanssa. Tyyny siis mahdollistaa paljon enemmän kuin pelkästään kuuntelun - voit tuntea äänet värähtelynä koko kehossasi. Tähän asti olemme tottuneet nauttimaan musiikista pelkästään kuulon varassa - tämä patentoitu tyyny pyrkii muuttamaan tapaa, jolla me koemme audiovisuaalisen viihteen kuten musiikin, elokuvat ja pelaamisen. Flexoundin patentoimaa teknologiaa voidaan hyvinkin tulla näkemään tulevaisuudessa esimerkiksi autojen istuimissa tai olohuoneen sohvalla. Miltä kuulostaisi idea, että voisit nauttia kotisohvalla elokuvasta ääniaaltojen värähdellessä kropassa? Käsityksemme esimerkiksi elokuvien ääniefektien todentuntuisuudesta muuttuisi täysin.




Tuotetta on markkinoitu Indiegogo:n joukkorahoituskampanjalla, joka tarkoittaa käytännössä sitä että tuotetta markkinoivan yrityksen täytyy saada kerättyä tietty määrä rahaa ostajilta, ennenkuin tuotteet valmistetaan tehtaalla ja postitetaan Kiinasta. Tällainen joukkorahoituskampanjointi on nykyään yleistyvä rahoituskeino uusille ja nouseville yrityksille, sillä informaatiota tuotteesta saadaan potentiaalisille ostajille nopeasti ja vaivattomasti internetin kautta. Itse osallistuin kampanjaan - eli käytännössä "ostin" tuotteen postikuluineen noin 300 euron hintaan maaliskuussa, ja tuote tuli kotiini toukokuussa. Maksu tapahtui pankkikortin tiedot antamalla ja maksuvälityspalvelu vaikutti luotettavalta. Pari kuukautta odotellessani Flexound hoiti tiedotuspuolen tilauksen etenemisestä kiitettävästi - lopulta tuote saapui kotiovelle asti. Kuulemma tyynyä myydään jossain päin maailmaa jo kivijalkakaupoissakin, mutta Suomessa ei tiettävästi vielä.

TEKNISET TIEDOT TYYNYSTÄ:
  • Bluetooth: 4.2, A2DP audio protocol; yhteysetäisyys 10m
  • AUX: 3.5 mm kuulokeliitäntä, stereo- eli 2-kanavaääni
  • Akku: Lithium Polymer 3.7 V, 5.5 Wh; 8 tunnin akunkesto kohtalaisella äänenvoimakkuudella
  • Fyysiset mitat: 480 mm x 270 mm x 145 mm
  • Paino: 1.5 kg
  • Käyttölämpötila: 0°C to 35
 PAKKAUS SISÄLTÄÄ:
  • Flexound HUMU Smart Cushion (SC200)
  • Micro-USB latauskaapeli
  • Käyttöohje

MUOTOILU

Humu näyttää aivan tavalliselta tyynyltä. Kun tyynyä käyttää, paksumpi osa tulee ylhäälle pään alle, ja ohuempi osa aivan niskan taakse tai hartioiden alapuolelle. Tyynyn sisus on miellyttävän pehmeää ja kestävää polyuretaania, päällinen keinotekoista mokkanahkaa. Tyynyn tekniset elementit ovat niin taitavasti piilotettu etteivät ne tunnu päätä vasten. Tyynyssä on vetoketjut molemminpuolin teknisiä huoltotoimenpiteitä varten, niitä ei saa mennä itse avaamaan ja tyynynpäällinen ei ole irroitettavissa. Tyynyn toisessa kyljessä on pieni magneetilla sulkeutuva luukku, jonka sisältä paljastuu virtapainike sekä liittimet lataukseen ja 3,5mm kuulokejohdolle. Tyynyä voi käyttää samanaikasesti kun se latautuu. Noin kolmen kuukauden testikäytön jälkeen tyyny tuntuu edelleenkin napakalta eikä täyte ole painunut kasaan. Tosin on mielenkiintoista nähdä, kuinka päällinen kestää ajan kulua, sillä sitä ei voi pestä eikä Flexound suosittele ohjeissaan pyyhkimään päällistä edes kostealla liinalla. Itse olen kuitenkin sen verran maalaisjärkinen ja uskon, että päällisen voi yrittää puhdistaa kostealla liinalla ja jonkinlaisella puhdistusaineella - tietenkin varoen ettei sisuksiin mene vaarallisen paljon vettä.




KÄYTTÖ

Käyttö ja bluetoothin yhdistäminen on helppoa, sinun tarvitsee vain painaa virtapainiketta muutaman sekunnin kunnes tyyny antaa merkin äänellä ja värinällä käynnistymisestään. Ensimmäisellä käynnistyskerralla Humu menee paritusmoodiin ja voit yhdistää sen puhelimeesi. Jos jatkossa haluat yhdistää sen bluetoothilla muihin laitteisiin, paina virtapainiketta 3 sekunnin ajan niin tyyny on taas paritusmoodissa. Laitteen muistista voi pyyhkiä pois kaikki laitteet painamalla painiketta 8 sekunnin ajan. Voit yhdistää tyynyn myös televisioon tai mihin tahansa äänilähteeseen, joka käyttää 3,5mm kuulokeliitäntää.


OMAT KOKEMUKSET

Tyynyn äänimaailma ja värinän voimakkuus oli itselleni melkoinen yllätys, kun pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan. Tyynyllä kuuntelu tuntuu lähes samalta kuin kuuntelisit kuulokkeilla: ääni tulee lähelle korvia ja kaikki äänentaajuudet ovat kirkkaita - minua huonokuuloista ympäristön äänetkään eivät häiritse kuuntelua. Esimerkiksi taustalla kuuluva television ääni ei ole häirinnyt kun kuuntelen äänikirjaa. Äänentaajuuksien skaala tuntuu rikkaalta, matalat, keski- ja korkeat taajuudet ovat balanssissa keskenään. Tyynyn ääni tulee kaksikanavaisena ja kuunnellessa tosiaan erottaa, kummalta puolelta ääni kuuluu, mikä tekee kuuntelukokemuksesta nautinnollisen.

Itse olen tykännyt pitää äänenvoimakkuutta 60-80% voimakkuudella, silloin tyynyn värinäelementissä on riittävästi potkua. Jos voimakkuutta nostaa yli 80%, värinä tuntuu mielestäni jo liian voimakkaalta ja ääni muuttuu joissakin tapauksissa luonnottomaksi. Olen käyttänyt tyynyä elokuvien katselussa ja pelaamisessa, ja välillä tuntuu että tempautuu mukaan keskelle toimintaa. Esimerkiksi amerikkalaisen muskeliauton moottorin ärjyntä tai aseiden pauke tuntuu melkoisena vibrana, jollaista en ole ennen tuntenut. Vibran voimakkuus voittaa mielestäni jopa elokuvateatterien ääniefektit. Musiikkia kuunnellessa värinä on niin voimakasta ja ääni niin kirkas, että tuntuu kuin olisi kuuntelemassa konserttia - silti lauluosuudet erottuvat selvinä. Musiikin kuuntelu tuntuu miellyttävältä matalallakin äänenvoimakkuudella, värinäelentissä on potkua riittävästi. Työpäivän päätteeksi on ollut mukavaa etsiä Spotify-musiikkipalvelusta rentouttavaa pianon- tai kitaransoittoa ja rentoutua hiljaiseen sointiin.

Tyyny mahdollistaa minulle sen, että voin tuntea musiikin matalat taajuudet eli basson. Sisäkorvaistutteella ei ole mahdollista kuulla aivan matalimpia musiikin taajuuksia, sillä korvasimpukkaan tuleva elektrodiketju ei stimuloi simpukan syvintä, matalien taajuuksien aluetta. On ollut mielenkiintoinen tutkimusmatka siihen, miten erilaisilta vanhat tutut biisit kuulostavatkaan tyynyllä kuunneltuna kun värinän välityksellä korostuu ne pimentoon jääneet taajuudet. Olen kuunnellut musiikkityylejä laidasta laitaan, enimmäkseen rockia sekä electroa. Varsinkin electromusiikissa on korostettuna bassobiitit, joista olen implanttien myötä jäänyt paitsi. Kuulokojeaikana minulla oli hyvä bassokuulo. Tyynyn hankinnan myötä olen löytänyt tieni takaisin lempimusiikkini pariin, ja voin suositella Humua kaikille huonokuuloisille jotka tuntevat että musiikin kuuntelusta puuttuu jotain.

Olen käyttänyt tyynyä vain kotonani, paikkaa vaihdellen sen mukaan mitä kuuntelen. Musiikkia tai äänikirjoja tykkään kuunnella sängyllä tai sohvalla, pelien tai elokuvien kuunteluun sopii parhaiten nojatuolini. Tyynyn voisi helposti ottaa mukaansa reissuun tai retkille, tosin se vaatisi pakkaamista matkalaukkuun. Olen reppuihmisiä, joten en voi kuljettaa tyynyä mukanani.

Tyynyllä kuuntelu ei häiritse muiden samassa tilassa olevien keskustelua, vaikka pitäisit volyymia isolla - tyynyn ääni ei peitä muita ääniä alleen. Tyyny muodostaa ikäänkuin oman henkilökohtaisen saarekkeen, missä voit kuunnella rauhassa - siitä huolimatta et ole täysin kuuro ympäristön äänille, kuten kuulokkeita käyttäessä usein käy. Voit helposti käydä vaikka keskustelua kumppanin kanssa samalla kun kuuntelet tyynyllä.

Vaikka 300 euroa tästä tyynystä tuntuu kovaalta hinnalta, se on hintansa väärti niille jotka nauttivat musiikista, peleistä, elokuvista, ja haluavat parantaa kuuntelukokemustaan. Hintansa väärti se on varsinkin niille huonokuuloisille, jotka kokevat jäävänsä paitsioon kuunteluelämyksistä. Tyynyn design ja mukavuus ovat ensiluokkaisia, plussaa on myös akun pitkä kesto ja laajat käyttömahdollisuudet - siinä missä tavallinen kaiutin seisoo vain yhdellä paikalla koko elinkaarensa ajan, tämän tyynyn voit ottaa mukaasi käytännössä mihin vain kotonasi tai kodin ulkopuolella. Se on kevyt, ei vaadi virtajohtoa ja on immuuni kolhuille. Itselleni Humu on ainutlaatuinen viihdeväline, joka on aktiivisessa käytössä lähes päivittäin. Toivon, että Flexound kehittää ideaansa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti